Explorer's Diary

before ill forget again:

coils matching colors

workbench - cool azure 229
compactor - red 78
refinery - bright taupe 140
mixer - green 91
extractor - cerulean 210
centraforge - lilac 124

gem / metal colors

diamond - cool azure 229
topaz - bright taupe 140
sapphire - cerulean 210
ruby - red 78
amethyst - lilac 124

metal matching colors

gold - bright taupe 140
silver - ashen turguoise 110
copper - vivid red 171
titanium - stark orange 137
iron - silk mustard 29

10 Likes

I used your method to determine the color of a basic lantern. I had been wondering for a couple years and now I know.
lantern - weary mustard 182

4 Likes

I miss them too… We were enemies, but we became friends. This short period was the last bright moment in the game for me. :heart: :boundless:

3 Likes

04 MAY 2025

:one:ENTRY

GLEAM farming
today i decided to check available gleam colors at sov worlds :slight_smile:

sovs linked to DL WORLD hUB

1. XIBALBA - DL Circa
    CERULEAN - transparent platform

2. SUNSHINE AND RAINBOW
    DEEP CERULEAN

3. GESALAM
    WHITE

4. SANCTUARY
    VIVID FUCHSIA

5. PHANTOM WORLD
    COLD TAN

6. PLANET OBSIDIAN
    SILK TEAL

7. SCARIF
    BLACK AND ITLL ALWAYS BE BLACK

8. DANTOOINE - ENTER NEXT TO SCARIF BLACK GLEAM PORTAL
    SHADOW RED

9. HAMBURG
    STRONG ORANGE

10. ELYREA
    LAVENDER

11. BIGBOOWORLD
    STARK GREEN

12. GIZMO
    WHITE

13.GIMLEY
WARM MAGENTA

5 Likes

04 may 2025

:two:entry

T6 DL SERP HUB

-TEDDY BEAR
DARK BLUE

T6 DL CARDASS

-VOLAINARD
BRIGHT LIME

OR GLEAMBALLS AROUND

T6 DL SHEDU TIER HUB

7 Likes

Hej Zjawcia, sorry za offtop ale szukam w Boundless polaków którzy są nadal aktywni. Nagrywam film o tej grze na mój kanał yt (DrHodo). Byłoby super gdyby udało nam się zgadać na krótką rozmowę/wspólną grę? Pozdro!

2 Likes

czesc :slight_smile:

przepraszam ze nie odpisalam ale bylam na wakacjach z dala od kompa :smiley:
tak do konca nie wiem czy mozna mnie uznac za aktywnego gracza, wpadam co jakis czas zaczynam nowy projekt budowlany i znowu znikam na jakis czas :slight_smile:
co do wspolnego grania - jestem samotnikiem i introwertykiem :smiley: ale jako ze gram w ta gre od 2018 roku służę rada i pomocą :smiley:

Dzięki za odpowiedź. Mogłabyś podać jakiś sposób do skontaktowania się z tobą na priv? Mam kilka pytań odnośnie gry na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Tłumacz Google wydaje się działać lepiej niż kiedyś. Kiedyś próbowałem grać w grę strategiczną online i skończyłem na polskim serwerze. Tłumaczenie nie działało wtedy, nawet nie w 50-60% zrozumienia.

Jakie jest twoje pytanie? Może ktoś potrzebuje odpowiedzi w języku, którego używa. Przepraszam, jeśli Google się myli, to Google, nie ja =)

PS Sadly, I am not a native speaker of anything but English which strangely led me to the Karuk word “tárak” to mourn; to weep; to be sad and also [iptáraksur] “by-name for pirishkâarim or xuux, the grizzly bear”
Literally means: ‘crying and going away’ - i suppose as a grizzly with a sore paw would too?

I have used Pirishkaarim and still use Xuux in game for one of my characters =)

kliknij na mojego avatara i wyslij mi prywatna wiadomosc, odpisze :slight_smile:
nie użwam i nie mam mediów socjalnych

Właśnie dostaję info że nie przyjmujesz dm’ów przy próbie napisania tutaj. Może wrzucę swoje pytania tutaj a ty będziesz mogła odpisać do mnie?

1. Jak gra wyglądała w szczycie popularności? Czy te wszystkie miasta które nadal stoją na plantach były pełne ludzi?
  2. Jakie są najfajniejsze elementy gry? Nie udało mi się wybrać na żaden hunt a domyślam się że tam musi dziać się sporo.
  3. Dlaczego gra jest tak mało popularna? Koncept i wykonanie wydaje się być na tyle dobre że nie rozumiem dlaczego tak mało graczy nadal w nią gra.
  4. Czy topowi gracze używają tych mikrotransakcji dostępnych w sklepie? Czy da się grać bez inwestowania prawdziwych pieniędzy?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!

Posty są prawdopodobnie najlepsze, albo tutaj na forach, albo na Discordzie Boundless. Każdy
zainteresowany może użyć Tłumacza Google, aby zobaczyć, co zostało powiedziane, jeśli nie jest to język aktualnie
zainstalowany w ich rdzeniu cyber-ulepszeń.

Najpopularniejszym weekendem był weekend darmowy. Boundless osiągnął 1100+ jednoczesnych użytkowników i dwa
nowe stałe światy zostały automatycznie uruchomione, Trung i Dzassak.
Kiedy po raz pierwszy wydano egzoplanety, limit 100 użytkowników na świat został zmniejszony do 80 z powodu
niesamowitych problemów z gumowaniem / opóźnieniami.

Osobiście uważam, że najfajniejsze jest, gdy ludzie budują i pracują razem w społeczności.
Chwytaki są na drugim miejscu - trzeba kochać Spider-Mana. Uwielbiam dobre polowanie, zwłaszcza
na światach t3/t4, gdzie nie umrę pół tuzina razy =) Zdobyłem sześć meteorów, które po prostu
biegały wokół obwodu mojej obecnej konstrukcji na Biituli (uwaga na głębokie dziury)

Myślę, że złe zarządzanie przez twórców doprowadziło do obecnej sytuacji. Przesadny przykład
cyklu życia MUD.

Osobiście uważam, że klub Gleam jest problemem. Utrzymuje zbyt wiele konstrukcji, zbyt
długo. Ale te konstrukcje są tam, aby je zobaczyć i zbadać…

Przyznaję, kupiłem paczkę cubitów na początku, kiedy gra została wydana. Tak wiele osób
biegało wokół hubu na Finata, kiedy Ultima i Portal Seekers były dwoma dużymi sieciami
portalów. Chciałem skórkę i byłem bardzo niecierpliwy. Po zakupieniu łącznie 4 kont (dwa były
w promocji za 5 USD, jedno było z +10% cubitów) mój całkowity koszt wzrósł do około 200 USD. Teraz mój całkowity koszt gry za godzinę wynosi mniej niż 2 centy. Za dużo godzin lol.

Mój styl gry to wykopać dół, zbudować coś, ruszyć się, powtórzyć. Gleam club mógł mi
oszczędzić trochę pracy, kiedy robię sobie długą przerwę, ale zawsze się ruszam.

Nie musisz wydawać pieniędzy na mikrotransakcje, żeby grać w tę grę. Po prostu potrzeba czasu, bez względu na wszystko

In English originally:

Posts are probably best, either here in the forums or on the Boundless discord. Anyone
interested can use Google Translate to see what was said if it’s not a language currently
installed in their cyber-enhancement core.

The most popular weekend was the free weekend. Boundless hit 1100+ concurrent users and two
new perm worlds got automatically spun up, Trung and Dzassak.
When exo planets were first released, the cap of 100 users per world got reduced to 80 due
to the incredible rubberbanding / lag issues.

Personally, I think when people build and work together on a community is the coolest.
Grapples come in second - gotta love spider man. I do love a good running hunt, especially
on t3/t4 worlds where I won’t die half a dozen times =) I have gotten six meteors just
running around the perimeter of my current build on Biitula (mind the deep holes)

I think mis-management by the creators let to the current situation. An excessive example
of the MUD life cycle.

Personally, I think gleam club is a problem. It keeps way too many builds around way too
long. But then, those builds are there to see and explore…

I admit, I bought a package of cubits early on when the game was released. So many people
running around the hub on Finata when Ultima and Portal Seekers were the two big portal
networks. I wanted a skin and was very impatient. After buying 4 accounts total (two were
on sale for $5, one was the +10% cubits one) I got my total cost up to about $200 USD.
Now, my total cost per hour of playing is under 2 cents. Too many hours lol.

My play style is dig a hole, build something, move, repeat. Gleam club might have saved me
a little work when I go on a long break but I always move again.

You don’t have to spend on the micro transactions to play the game. It just takes time no matter what.

Apologies for the mess that copy/paste made of my formatting.

2 Likes

07.07.2024

im back, again :slight_smile:

lets see what i missed :slight_smile:

6 Likes

08.07.2025

well… i think im only player in Boundless now without single red gleam block :smiley:
time to change it :stuck_out_tongue:

5 Likes

I don’t have any. A while back, someone was kind enough to give me enough pieces to make a gleam cabinet.
I’ve not felt the need to gather anymore. But if that person asked it of me, I would gather as much as they wanted as repayment for their kindness… :pleading_face:

4 Likes

20.JUL.2025

obraz

i think its time to start playing again :smiley:
as you see even red gleam didnt lured me to game :smiley:

2 Likes

another entry

i think ill reclaim my Dzassak place, its still not i wanted to build, i had an idea, starting to build and realized its not even close to what i wanted…

well, time for another game session :smiley:

4 Likes

21.JUL.2025

ashed remains of my place

5 Likes

21.JUL.2025

my official announce

today im starting to build my own CITY - for me and my alts :smiley:

7 Likes

21 JUL 2025

started my new build project

6 Likes